« Обратно

Тържествено отличаване на участниците в състезанието „Я знаток русского языка” в Деня на отворените врати на Филологическия факултет

На 11 март 2017 г Филологическият факултет отвори врати за всички желаещи кандидат-студенти да се запознаят с възможностите за обучение и реализация, които ФФ предлага. На ФФ гостуваха и участниците в Състезанието по руски език за зрелостници „Я знаток русского языка” , които присъстваха на официалната церемония по обявяване на резултатите . 
 
Отличилите се със знания по руски език бяха приветствани от доц. д-р Надя Чернева, заместник-декан на Филологическия факултет и директор на Центъра за руски език и култура на Пловдивския университет, която от свое име и от името на Декана на Филологическия факултет - проф. д.ф.н.Вера Маровска , както и от името на цялото деканско ръководство, от името на Ръководителя на Катедрата по руска филология доц. д-р Ю. Чакърова, поздрави присъстващите  за високите резултати в състезанието и ги увери , че изборът им да учат в Пловдивския университет е правилен и желанието да изучават руския език, руската литература и култура във Филологическия Факултет ще бъде стимулирано - както в аудиториите,така и в извънаудиторното неформално общуване .  
 
Всички участници в състезанието получиха служебна бележка за кандидатстване и грамота за участие от миналогодишните отличници в Състезанието - понастоящем студенти в специалностите Руска филология и Български език и Руски език.  Студентките-русистки първокурснички Гери, Зори и Сюзанна споделиха впечатленията си от академичния живот в Университета и пожелаха на наградените догодина да заемат тяхното място. Бъдещите студенти на Филологическия факултет разгледаха учебните зали на Университета, в Деканата се снимаха с тога и шапка, приемайки предизвикателството да си се представят като дипломирани бакалаври във Филологическия факултет на Пловдивския университет.
 
 
 

ДРАГИ ЗРЕЛОСТНИЦИ, МОЖЕТЕ ДА СТАНЕТЕ СТУДЕНТИ ОЩЕ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2017!

 
На 18.02.2017 г., събота,  от 11.00 часа Филологическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски" организира Национално състезание по български език и литература за зрелостници. Освен че ще проверят нивото на своите знания, зрелостниците, които получат отлична оценка, ще бъдат приети за студенти във Филологическия факултет в някоя от следните избрани от тях специалности: българска филология, славистика, български език и корейски език, български език и китайски език, български език и руски език, български език и френски език, български език и италиански език, български език и новогръцки език, български език и турски език, български език и история.
Състезанието ще се проведе в сградите на ПУ (залите ще бъдат допълнително уточнени) и ще продължи 3 астрономически часа. Форматът му ще бъде много близък до държавния зрелостен изпит (по-подробно за примерните задачи можете да видите ТУК).
Участието в състезанието е БЕЗПЛАТНО, в деня на провеждането му кандидатите трябва да носят само  ЛИЧНАТА СИ КАРТА. Те ще работят по два равнопоставени модула – езиков и литературен. Оценяването ще става по точкова система, а резултатите ще се приравнят към шестобалната система. Те не зависят от оценката, която  ще получи зрелостникът на матурата (стига тя да е положителна).  В рамките до 5 дни след провеждането резултатите ще бъдат обявени на сайта на Филологическия факултет.
 
Срокът за регистриране за участие в състезанието е до 15.02.2017 г. включително.