« Обратно

В Профилираната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив

На 14 март 2017 г. доц. д-р Жоржета Чолакова и гл.ас. д-р Борислав Борисов се срещнаха с дванадесетокласниците на Профилираната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив. На срещата с тях бяха представени всички възможности за кандидатстване и реализация във Филологическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". 
Учениците задаваха въпроси за новите и класическите специалности на Факултета, като същевременно стана ясно, че голяма част от тях са се явили на състезанието по български език и литература, организирано от Филологическия факултет, и са получили отлични оценки, с които вече са приети за студенти. Остана им само да изберат в коя точно специалност да се запишат.
 


ДРАГИ ЗРЕЛОСТНИЦИ, МОЖЕТЕ ДА СТАНЕТЕ СТУДЕНТИ ОЩЕ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2017!

 
На 18.02.2017 г., събота,  от 11.00 часа Филологическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски" организира Национално състезание по български език и литература за зрелостници. Освен че ще проверят нивото на своите знания, зрелостниците, които получат отлична оценка, ще бъдат приети за студенти във Филологическия факултет в някоя от следните избрани от тях специалности: българска филология, славистика, български език и корейски език, български език и китайски език, български език и руски език, български език и френски език, български език и италиански език, български език и новогръцки език, български език и турски език, български език и история.
Състезанието ще се проведе в сградите на ПУ (залите ще бъдат допълнително уточнени) и ще продължи 3 астрономически часа. Форматът му ще бъде много близък до държавния зрелостен изпит (по-подробно за примерните задачи можете да видите ТУК).
Участието в състезанието е БЕЗПЛАТНО, в деня на провеждането му кандидатите трябва да носят само  ЛИЧНАТА СИ КАРТА. Те ще работят по два равнопоставени модула – езиков и литературен. Оценяването ще става по точкова система, а резултатите ще се приравнят към шестобалната система. Те не зависят от оценката, която  ще получи зрелостникът на матурата (стига тя да е положителна).  В рамките до 5 дни след провеждането резултатите ще бъдат обявени на сайта на Филологическия факултет.
 
Срокът за регистриране за участие в състезанието е до 15.02.2017 г. включително.